Όταν το γράψαμε, ότι εκποιούνται οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, μας είπανε “λαϊκιστές”. Σιγά σιγά όμως ο κόσμος κατάλαβε και άρχισαν οι αντιδράσεις και από πολίτες και από κινήματα, αλλά και σύσσωμη η Κοινότητα των αρχαιολόγων.

Κάτω από την πίεση, του κινήματος που αναπτύχθηκε, το Υπ. Οικονομικών και ο Τσακαλώτος, ανακάλεσαν την απόφαση.

Έτσι εκδόθηκαν σε ΦΕΚ (21.1.2019):

α) η απόφαση 91/17.1.2019 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με τίτλο «Παροχή εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει εν μέρει την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 απόφασή του, με την οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου» (ΦΕΚ 55/Β/21.1.2019) και

β) η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) του Υπουργείου Οικονομικών ΓΓΔΠ 0000548 ΕΞ (21.1.2019) με τίτλο «Μερική ανάκληση της με αριθμό ΥΠΟΙΚ0004586 ΕΞ2018/19.06.2018 απόφασης Υπουργού Οικονομικών (Β΄2320)» (ΦΕΚ 57/Β/21.1.2019).

Tο ΥΠ.Πoλιτισμού σημειώνει ότι «προχώρησε α) στην συστηματική καταγραφή και ταυτοποίηση των 2.330 κωδικών ακινήτων τα οποία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών και, στη συνέχεια, β) στην οριστική θεσμική προστασία τους (ΦΕΚ Β 55 Απόφαση ΚΥΣΟΙΠ, 17.1.2019, ΦΕΚ 57 Απόφαση ΥΠΟΙΚ, 21.1.2019) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει τόσο εξαιτίας των πολύμορφων αντιδράσεων των κινημάτων όσο και εξαιτίας της λαϊκής αγανάκτησης και κατακραυγής, που προκάλεσε η παράδοση χιλιάδων ιστορικών μνημείων στους δανειστές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα υπό εκποίηση μνημεία, ήταν η Κνωσός, των Αιγών (Βεργίνα), του Προϊστορικού Ακρωτηριού της Θήρας,ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Σπιναλόγκα και η Ροτόντα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, απόρροια εν πολλοίς της πολύμηνης και συστηματικής προσπάθειας του Συλλόγου μας και της κινητοποίησης των μελών μας σε όλη τη χώρα.

Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται. Είναι επιτακτικό να παλέψουμε για να εξαιρεθούν και όσα μνημεία ή ακίνητα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δι’ αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016 -όπως το Νομισματικό Μουσείο, το Φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, το Μπούρτζι Ναυπλίου, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα- αλλά και για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ, στο διηνεκές, από κάθε μεταβίβαση κυριότητας, νομής και διαχείρισης»

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων “Η Σύμπραξη για τα ιστορικά Μνημεία”: «Εκτός όμως από τα μνημεία που είχαν μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο, υπάρχουν και χιλιάδες άλλα ιστορικά μνημεία σε όλη τη χώρα που καταστρέφονται ή απαξιώνονται ή παραδίδονται για κερδοσκοπική δραστηριότητα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και των κρατικών υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για την φύλαξη των μνημείων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η “τριπλή” απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη δραστική μείωση του αρχαιολογικού χώρου του π. αεροδρομίου του Ελληνικού (από 3300 τμ σε 250τμ), προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι “επενδυτές” της Lamda Development, η εισήγηση της διευθύντριας της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων για τσιμεντοποίηση του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας, η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του 2ου π.Χ αιώνα στη Χαλκιδική, από τις εξορύξεις για χρυσό που πραγματοποιεί στις Σκουριές η καναδική πολυεθνική Ελ Ντοράντο. Αντίστοιχα, στη Βουλιαγμένη, η πολυεθνική εταιρία Jermyn Real Estate, εκτός από το δάσος που καταστρέφει, απαξιώνει ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνει τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα μαζί με άλλα ιερά μνημεία, τα οποία θα αποτελούν απλά διακοσμητικό ντεκόρ στις πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υπογραφές των υπουργών, με τελευταία αυτή του Σταθάκη, προκειμένου να εκποιηθεί η Ακαδημία του Πλάτωνα, στην πολυεθνική Artum-Blackrock για να κατασκευάσει mall, μια καταστροφική “επένδυση” που, προς το παρόν, έχει αποσοβηθεί και από τις κινητοποιήσεις των κινημάτων.

πηγή: www.sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 284 επισκέπτες και κανένα μέλος