ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β

H πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά και το Δ.Σ. και τους κατοίκους της Βουλιαγμένης.

Ο Δήμος έχει αποφασίσει να την αλλάξει την πλατεία, οπωσδήποτε.

Να θυμίσουμε ότι την πρώτη μελέτη του Δήμου για την ανάπλαση της πλατείας απέρριψαν σύσσωμοι οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης στη διαβούλευση που έγινε 7/11/17 στο Ακουα Μαρίνα.

Ο δήμαρχος τότε είχε παρουσιάσει διορθωτικές κινήσεις από την αρχική μελέτη, μετά από τις παρεμβάσεις των κατοίκων, αλλά η εικόνα δεν είχε ικανοποιήσει καθόλου το ακροατήριο, γιατί ναι μεν αύξανε το πράσινο, αλλά αφαιρούσε τα μαλακά εδάφη προσθέτοντας κυβόλιθους.

Τη Δευτέρα 7/5/18 στη Δημοτική Συνεδρίαση επανήλθε το θέμα προς ψήφιση με νέα “βελτιωμένη μελέτη” όπως είπε ο δήμαρχος και τόνισε ότι τα αρχικά σχέδια πήραν δύο - τρεις τροποποιήσεις.

Ενημέρωσε το σώμα για την τροποποιημένη μελέτη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η τελευταία διαβούλευση έδωσε κάποια πιο ξεκάθαρη άποψη, ότι αυτό που επιθυμεί η τοπική κοινωνία “είναι όχι η δημιουργία μιας πλατείας, αλλά ουσιαστικά η δημιουργία ενός πάρκου”. Εμείς το πήγαμε λίγο πιο πέρα και αυτό το πάρκο το κάνουμε λίγο πιο εξειδικευμένο· το κάνουμε έναν αστικό βοτανικό κήπο, με πολύ χώμα, με πολλές φυτεύσεις, με πολλά λουλούδια, με το συγκεκριμένο δομικό όμως κόνσεπτ της προηγούμενης προσέγγισής μας όσον αφορά το κυκλοφοριακό το οποίο παραμένει το ίδιο, την κατασκευαστική υποβάθμιση του πάρκινγκ κάτω από την οδό Παντελεήμονος κατά 70 πόντους.

Οσον αφορά την οδό Ερμού μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας με κυβόλιθο χωρίς χώρους στάθμευσης και στις δύο πλευρές, ενώ γίνεται μεγέθυνση της πλατείας και από την οδό Νυμφών και από την πλευρά της Ερμού. Παραμένει μόνο μία ζώνη τραπεζοκαθισμάτων, που και η τοπική κοινωνία μετ’ επιτάσεως ζήτησε, έτσι που το Ακουα Μαρίνα θα έχει στην απέναντι από το πάρκο ζώνη 70 τ.μ. κοινόχρηστο χώρο της πλατείας, που μεταφέρεται κάτω από τη νησίδα της Παντελεήμονος.

Μίλησε για σκληρές και μαλακές επιφάνειες με αριθμούς, ορίζοντας τετραγωνικά συν και πλην και την προσθήκη και νέων δέντρων.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι σήμερα εγκρίνουμε την αρχιτεκτονική προσέγγιση ούτως ώστε η μελέτη, η οποία βρίσκεται στο 60% να ολοκληρωθεί με τα τεύχη δημοπράτησης και όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι περίπου 1.100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από έργα που θα επενδύσει στην περιοχή ο Αστέρας της Βουλιαγμένης. Δεν θα χρειαστούν δημοπρατικές διαδικασίες, γιατί το έργο θα αναλάβει και θα πληρώσει ο Αστέρας. Θα κατασκευαστεί ως ιδιωτικό έργο και αν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ξεκινήσει το έργο μέσα στο Νοέμβριο μήνα.

«Δεν νομίζω ότι σήμερα περιποιεί τιμή η εικόνα μιας γηραιάς πλατείας, που ότι και να τις κάνεις δεν θα μπορέσεις να την κάνει νέα...», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ο Θ. Ματόπουλος επεσήμανε ότι «το 2017 στο δελτίο που βγάλατε μετά τη διαβούλευση, είπατε “ότι θα προβείτε μόνο σε συντήρηση του πάρκου και όσον αφορά τα σχέδια ανάπλασης, θα μεταφέρετε τις προτάσεις στους μελετητές και όταν υπάρξει νέα πρόταση θα συνεχίσετε τη διαδικασία διαβούλευσης”. Σήμερα με την απόφαση που πάμε να πάρουμε φέρνουμε προ τετελεσμένων τους κατοίκους. Δεν θα ήταν πιο λογικό να παρουσιάσετε το βελτιωμένο σχέδιο στους κατοίκους και μετά να έρθουμε να το υπερψηφίσουμε;».

 

“Δεν αυτοκαταργούμεθα”...

Ο δήμαρχος απάντησε ότι «Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει υπερβεί κατά πολύ τη νομοθεσία και έχει κάνει διαβούλευση τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ότι προβλέπει. Μας έχει περάσει τί ακριβώς θέλει η κοινωνία, και εμείς το περάσαμε στους μελετητές.

 

...Αν αυτή η προσέγγιση δεν αρέσει, και θα αρέσει πολύ πιο πολύ σε όλους όταν το έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο. Δεν πρέπει όμως να σταματάμε την ενέργειά μας ή να αυτοκαταργούμεθα επειδή κάποιοι εκφέρουν ακραίο πολιτικό λόγο και με αμετροέπεια ή με προσβολή, όπως έγινε από πολλά πολιτικά στελέχη που εκμεταλλεύθηκαν απλά την περίσταση όχι για να προσδώσουν κάτι θετικό στην πόλη, απλά για να δημιουργήσουν με λαϊκίστικα συνθήματα μία μηδενιστική προσέγγιση για ένα καυτό θέμα όπως είναι η ανάπλαση της πλατείας Νυμφών».

Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 451 επισκέπτες και κανένα μέλος