Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκπροσωπώντας το Δήμο, με τον Στυλιανό Κουτσιβίτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ».

Το θέμα είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου 3Β, τη Δευτέρα 15/1/18, όπου ανταλλάγησαν απόψεις με διαφωνίες από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Η διαχειρίστρια εταιρεία βέβαια δεν είναι η “Αστήρ Παλλάς” αλλά η Four seasons, όπως το ανέφερε και ο δήμαρχος, αλλά προκύπτει και από δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Η Four Seasons και η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ανακοινώνουν τα σχέδια μετατροπής του θρυλικού Αστέρα Βουλιαγμένης στο πρώτο Ξενοδοχείο Four Seasons στην Ελλάδα».

Η Four Seasons είναι διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα και έχει αναλάβει τη διαχείριση και τη διοίκηση του Αστέρα.

Στόχοι του συμφώνου όπως τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος είναι:

Η βελτίωση και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία έργων υποδομής, για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών δράσεων.

Η προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με σημείο αναφοράς την ανάδειξη της, ως τόπο με μεγάλη περιβαλλοντική, πολιτιστική και κοινωνική αξία.

Mέσω του συμφώνου η εταιρεία δεσμεύεται να υλοποιήσει εντός δώδεκα μηνών από την υπογραφή του, τεχνικό έργο ή έργα ή προμήθεια τελικού ύψους 650.000,00 €. Το έργο θα το υποδείξει ο Δήμος και θα έχει στόχο την αναβάθμιση της περιοχής.

Παράλληλα η εταιρεία θα προωθήσει το εργατικό δυναμικό που κατοικεί στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προσλαμβάνοντας σημαντικό ποσοστό του ανειδίκευτου προσωπικού στο νέο ξενοδοχείο από την περιοχή. Ο Δήμος θα παρακολουθεί τη δέσμευση αυτή, μέσω απολογιστικών στοιχείων που θα αποστέλλει η εταιρεία στο Δήμο.

Τέλος, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών, ότι πολύ σημαντικό μέρος των δράσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα διενεργούνται εντός των ορίων του Δήμου 3Β για σκοπούς φιλανθρωπικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα..

Η δράση και η υπογραφή, «αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της πόλης», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

Καθρεφτάκια και χάντρες...

Ο επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π.ΒΒΒ Θ. Ματόπουλος, σημείωσε ότι στον Αστέρα είναι «είναι μία κατάσταση μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας.

...Η κατάσταση που επικρατεί μέσα στον Αστέρα είναι απαράδεκτη για τους εργαζόμενους. Ο Δήμος μας έρχεται αυτή τη στιγμή πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων των προηγούμενων εργαζομένων στον Αστέρα να ζητήσει ένα είδος φύλου συκής για να μπορέσει να έχει μερικές θέσεις που θα είναι επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ για επαγγελματική κατάρτιση.

Εμείς είμαστε κατά αυτής της συμφωνίας, η οποία δεν έχει να αποδόσει τίποτα στο Δήμο».

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης” Δημ. Δόγκας σημείωσε: «καθρεφτάκια και χάντρες μας φέρνετε να υπογράψουμε και να ψηφίσουμε. Δύο χρόνια τώρα λέμε για αντισταθμιστικά οφέλη και συζητιούνται - συζητιούνται και φέρνετε τρία πράγματα που δεν είναι τίποτα σε σχέση με την όλη επένδυση και όσες διευκολύσεις τους έχουμε κάνει. Το δεύτερο είναι κάποιες θέσεις εργασίας, χωρίς να λέτε ποιο είναι το ποσοστό που θα παίρνουν, από χαμηλόβαθμες υπηρεσίες, ανειδίκευτοι εργαζόμενοι.

Είμαι κατάφορα αρνητικός γι’ αυτό το πράγμα και πραγματικά πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο που έρχεται σχεδόν προσυμφωνημένο ένα τέτοιου είδους χαρτί».

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κ. Πασακυριάκος τόνισε κάτι που είχε αναδείξει και σε προηγούμενη συζήτηση, ότι ο Αστέρας πληρώνει 80% λιγότερα δημοτικά τέλη από ότι ένας καταστηματάρχης στη Βάρη βάσει του νόμου.

Και τόνισε: «Εμφανίζεται ο Αστέρας ως ευεργέτης. Σε αυτό το ρόλο που προσπαθεί να αναδείξει ο Αστέρας, όπως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης, εγώ βλέπω και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου».

Και έθεσε το ερώτημα:

«Ο δήμος θα λειτουργήσει κάποιο γραφείο εργασίας για να έρχεται κόσμος και να μεσολαβεί για να πηγαίνει στον Αστέρα;»

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δημ. Κιούκης πρότεινε ότι θα ήταν καλύτερη λύση μέσα στον Αστέρα να γίνει ένας Παιδικός Σταθμός, ένα Νηπιαγωγείο και ότι έχουν υποχρέωση - βάσει της σύμβασης - να διαχειριστούν τα απόβλητά τους αυτοτελώς. Επεσήμανε δε «ότι το έργο θέλει παρακολούθηση από το Δήμο σε όλα τα επίπεδα.

Το οικόπεδο ξεπουλήθηκε να μη γελιόμαστε, τουλάχιστον ας είναι χρήσιμο για την τοπική κοινωνία».

 

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος απάντησε σε όλες τις ενστάσεις των συμβούλων: «Πήραμε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που είχαμε στην κυριότητά μας και δώσαμε».

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος, είχε εκφραστεί θετικά στην πώληση της χερσονήσου του Αστέρα, και της εκεί επένδυσης, με πρόταγμα το σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η απάντηση στο ερώτημα για δημιουργία γραφείου ευρέσεως εργασίας ήταν ότι: «Δεν θα μετατραπούμε ποτέ σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, διότι δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Εμείς αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το απολογιστικό».

σ.σ. Γραφείο ευρέσεως εργασίας λειτουργεί σε πολλούς δήμους. Όχι για να προτείνουν εργαζόμενους, αλλά για να καταγράφονται οι εργαζόμενοι και να τους αναζητούν οι επιχειρήσεις από τη λίστα αυτή.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια για το ποιός προσλαμβάνεται και πώς. Αλλως θα συμβεί αυτό που απεύχεται ο δήμαρχος, ότι θα κατηγορηθεί πως στέλνει ως εργαζόμενο συγγενή τού τάδε ή της τάδε.

Επειδή θα βλέπει τη λίστα της εταιρείας με τους εργαζόμενους, αυτό δεν σημαίνει ότι εκεί δεν έχει γίνει παρέμβαση...

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 306 επισκέπτες και κανένα μέλος